Θα οδηγήσει η ηλεκτροκίνηση την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια; Ποιος ο ρόλος των digital καναλιών επικοινωνίας στην εκπαίδευση των καταναλωτών; Είναι το metaverse το next big thing του κλάδου;
Περαιτέρω, οι μάρκες επενδύουν στην ψηφιακή παρουσία τους αλλά και στην ψηφιοποίηση της αγοραστικής διαδικασίας, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ξεκινήσει να εδραιώνουν την παρουσία τους στο metaverse.
Οριακή αύξηση της τάξης του 1,4% παρουσιάζουν οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά, την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022 (82.938) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (81.756), σύμφωνα με πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑ). Το μερίδιο των Βενζινοκίνητων οχημάτων, τον Σεπτέμβριο του 22 έφτασε στο 46% των ταξινομήσεων, από 51% του 2021. Αντιθέτως, αύξηση στα Υβριδικά οχήματα (HEV) στο 27,5% το 2022 έναντι 22,4% το 2021 και τα Επαναφορτιζόμενα (BEV-PHEV) στο 7,1% το 22 από 5,9% το 21. Υποχώρηση στα Πετρελαιοκίνητα οχήματα στο 16% το 2022 έναντι 17,8% το 2021.
Συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτου στην ΕΕ, μεγαλύτερη του 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για τη φετινή χρονιά. «Τα τελευταία χρόνια έχουν σημαδευτεί από μεγάλα γεγονότα όπως το Brexit, η πανδημία του κορωνοϊού, η κρίση της έλλειψης ημιαγωγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπο που αυτός έχει στις τιμές και τη διαθεσιμότητα της ενέργειας», σχολίασε ο Πρόεδρος της ACEA και CEO της BMW, Oliver Zipse. Η επίδραση όλων των παραπάνω προκλήσεων αντικατοπτρίζεται στην πορεία των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ. Έτσι, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων γνώρισαν μείωση της τάξεως του 12% περίπου, φτάνοντας στα 6 εκατ. νέα αυτοκίνητα.
Μέχρι πρότινος, η αγορά περιοριζόταν από την πλευρά της προσφοράς, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εξαρτημάτων περιόρισαν τον όγκο παραγωγής. Περιορίζεται και η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό λόγω πληθωρισμού και φόβων για ύφεση, σύμφωνα με την ACEA . Έχοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, ο ίδιος οργανισμός αναθεώρησε την αρχική του πρόβλεψη ότι η αγορά του αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο έτος και αναμένει ότι θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, με μείωση πωλήσεων του 1%, αγγίζοντας τις 9,6 εκατ. μονάδες. Σε σύγκριση με τα στοιχεία προ πανδημίας, η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων φτάνει το 26%, σε διάστημα μόλις τριών ετών.
Μη βελτίωση του φαινομένου έλλειψης πρώτων υλών το επόμενο διάστημα προβλέπει ο Κωνσταντίνος Διαμαντής, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της BMW Group Hellas: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η αυτοκινητοβιομηχανία τη φετινή χρονιά, εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, ήταν οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτοκινήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις παραδόσεις νέων μοντέλων στους πελάτες μας. Το BMW Group αναπροσάρμοσε άμεσα τους όγκους παραγωγής στα εργοστάσια του σε όλο τον κόσμο και αξιοποίησε κατάλληλα το ευέλικτο δίκτυο προμηθευτών που διατηρεί σε άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως η Λατινική Αμερική και η Ασία. Έτσι καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τους χρόνους αναμονής παραγγελθέντων αυτοκινήτων και στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση τους επόμενους μήνες καθώς ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νέων μοντέλων».